יום חמישי, 3 במאי 2012

נאום במליאה בנושא דיור ציבורי עבור משפחות עולים חד הוריות


                                                                            2 מאי, 2012
אדוני היושב ראש,
כנסת נכבדה,
         
הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון – זכאות לדיור ציבורי למשפחות עולים חד-הוריות) חשובה מאוד לציבור העולים ולכן בין יוזמיה נמנים כל חברי הכנסת של "קדימה" שמייצגים את ציבור העולים בסיעה: אנוכי, חברי הכנסת אורית זוארץ, רוברט טיבייב, שלמה מולה, יוליה שמאלוב – ברקוביץ' ונינו אבסדזה.

מצבן של משפחות חד-הוריות בשנים האחרונות הינו קשה מאוד. ראש הממשלה הנוכחי בנימין נתניהו בהיותו שר האוצר בממשלתו של אריאל שרון העביר במאי 2003 תוכנית בשם "חומת מגן כלכלית". תוכנית זאת פגעה פגיעה קשה במשפחות חד-הוריות והעמידה רבות מהן על גבול של הישרדות פיזית. במצב קשה במיוחד מצאו את עצמן משפחות חד-הוריות עולות, כיוון שלרבות מהן אין בישראל קרובי משפחה שעשויות לתמוך בהן ולסייע להן במקרה הצורך (להבדיל ממשפחות חד-הוריות צבריות או וותיקות).

הבעיה העיקרית של המשפחות הללו, כמו גם של משפחות נזקקות רבות אחרות היא בעיית הדיור. במשך 20 שנים האחרונות כל ממשלות ישראל הובילו מדיניות של הפסקת בניית/רכישת דיור ציבורי חדש והפרטת המלאי הקיים של דירות ציבוריות. המפלגה היחידה שעסקה בדיור ציבורי – מפלגת "ישראל בעלייה" בראשותו של נתן שרנסקי הצליחה ב-6 שנות כהונתה בממשלה ובכנסת (1996-2002) לספק יותר מ-20 אלף פתרונות דיור לעולים חדשים. לאחר שמפלגה זו הפסידה בבחירות לכנסת ה-16 בינואר 2003 ונעלמה מהמפה הפוליטית, כל התוכניות של הדיור הציבורי הוקפאו ו/או בוטלו.

אדרבה, תקופת הזכאות לקבלת דיור ציבורי לעולים חדשים קוצרה. נכון להיום, רק עולים הנמצאים בישראל פחות מ-10 שנים זכאים לדיור ציבורי דרך המשרד לקליטת העלייה. עולים הנמצאים בארץ יותר מ-10 שנים, כמו גם ילידי ישראל, חייבים לפנות למשרד הבינוי והשיכון. אך קריטריונים לקבלת דיור ציבורי במשרד השיכון נוקשים יותר מאשר קריטריונים של משרד הקליטה והדבר פוגע במיוחד במשפחות חד-הוריות. במשרד הקליטה כל משפחה חד-הורית זכאית לדיור ציבורי. במשרד השיכון רק משפחות חד-הוריות עם 3 ילדים או יותר זכאיות לדיור הציבורי. פירוש הדבר שאימהות חד-הוריות עולות עם ילד אחד או עם שני ילדים (ואלה מהווים הרוב המכריע בקרב משפחות חד-הוריות) מאבדות זכאות לדיור ציבורי ומאבדות כל תקווה לקבלתו לאחר 10 שנות חיים בישראל. על פי קריטריונים של משרד הקליטה הן כבר אינן זכאיות, כי הן נחשבות למשפחות של וותיקים. וגם על פי קריטריונים של משרד השיכון הן אינן זכאיות, כיוון שיש להן פחות מ-3 ילדים.

הצעת חוק שלי ושל חבריי לסיעת "קדימה" באה לתקן את העוול הנגרם למשפחות כאלה ולאפשר להן סיוע בשכירות בדיור ציבורי על פי אמות מידה של משרד הקליטה גם בתקופה שעולה על עשר שנים מאז הגעתם ארצה. דהיינו, משפחות אלה יטופלו אמנם במשרד השיכון, אך תהיו זכאיות לדיור ציבורי על פי קריטריונים של משרד הקליטה.

וועדת שרים לענייני חקיקה החליטה לדחות דיון בהצעת חוק זו ב-6 שבועות. זוהי החלטה תמוהה בעיניי. הרי ברור לכולנו שבחירות יוקדמו וכנסת תפוזר לפגרת בחירות לפני שיעברו 6 שבועות. אם לממשלה הנוכחית לא אכפת ממשפחות חד-הוריות והיא רוצה להמשיך ולהתעלם מהן כפי שעשתה עד עכשיו, ששרי הממשלה יגידו את זה בגלוי ובפומבי ולא יסתתרו אחרי החלטות אבסורדיות. כך הם לפחות יפגינו את העקביות במדיניות הממשלתית שהתעלמה מהשכבות החלשות וממעמד הביניים במשך יותר מ-3 שנים וממשיכה להתעלם מהם גם עכשיו. כנראה הממשלה לא מבינה שחסכון של מאות מיליוני ₪ היום כתוצאה מהפסקת כל התוכניות של הדיור הציבורי תוביל להשקעה של עשרות מיליארדים בשירותי הרווחה ובמערכת אכיפת החוק (כולל השקעה בבתי הסוהר) בעתיד הלא רחוק. שלילת זכאות לדיור ציבורי מהמשפחות הללו תוביל לדור חדש של עוני, של מצוקה ושל פשיעה. ילדים שגדלים היום במשפחות הללו יכלו להפוך לאזרחים שווי זכויות ושווי חובות בעתיד רק אם הם ייצאו ממצוקתם הנוכחית ואת זה אי אפשר להשיג ללא מתן פתרון אמתי לבעיית הדיור.    

אני קוראת לכם, עמיתיי, חברי הכנסת, לתמוך בהצעת החוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון – זכאות לדיור ציבורי למשפחות עולים חד-הוריות) ולהצביע בעדה למרות התנגדות הממשלה. תודה רבה לכם!      

תגובה 1:

  1. http://lirongo.wordpress.com/%D7%94%D7%A1%D7%9B%D7%9D-%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%94/tmp243-2/

    השבמחק